3 simpele en korte tips om stress direct los te kunnen laten

Stress. Ik kom het veel tegen in de praktijk. Een belangrijk thema dus om vaker over te schrijven. Het is van een nuttig mechanisme in de evolutie (bijvoorbeeld wegrennen voor een leeuw!) uitgegroeid tot een groot maatschappelijk probleem. Stress dient zich tegenwoordig in allerlei vormen aan: het is niet gebleven bij die leeuw, maar neemt allerlei gedaantes aan. Wat nu?

Vaak denken wij bij stress aan te veel werken of een drukke agenda, maar stress is veel meer dan dat. Ook opgekropte emoties, een disbalans in je darmgezondheid, een virus, te veel suikers, snelle koolhydraten, en nog veel meer …

Wat gebeurt er dan precies in je lichaam? Stress activeert het immuunsysteem via het sympathische (actie)zenuwstelsel. Dat is kortdurend, dus geen probleem. Maar wanneer er sprake is van chronische stress gaat dat actiesysteem overheersen. Dat gaat ten koste van het parasympatische (rust)zenuwstelsel, dat van belang is voor spijsvertering, slaap en rust. En als daar geen rust voor is, leidt het uiteindelijk tot klachten, kwalen en ziektes.

Stressreductie door ontspanning én jezelf weerbaarder maken tegen stress is dus essentieel voor een goede gezondheid. Meestal denken we dan aan een wandeling in de buitenlucht, yoga, slapen, gezonde voeding. Dat helpt zeker!

Maar wat kun je op het moment zelf direct doen om stress los te laten als je het ervaart? Drie simpele en korte tips:

1. De ademhalingsoefening ‘box breathing’. Via de neus volg je een ademhaling in vier delen in bijvoorbeeld 4 seconden: 4 seconden inademen, 4 seconden de adem vasthouden, 4 seconden uitademen en 4 seconden de ademhaling weer vasthouden. Dit kalmeert direct je zenuwstelsel en geeft rust.
2. Doe zoals de dieren in de natuur: schudden maar! Door te schudden beweeg je alle opgekropte energie los en kan alle levensenergie weer door je lichaam stromen (my fav! en ook leuk om met je kinderen te doen na een dag 😉). Plant je voeten stevig op de grond en bouw het langzaam op van beneden naar boven.
3. Aarden oftewel ‘grounding’ kalmeert het zenuwstelsel en de stresshormonen (cortisol). Trek je schoenen uit en zet je voeten stevig in de aarde, bij voorkeur buiten. Sluit je ogen en maak contact met de aarde.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl, volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu