Omega 3, het vloeibare goud

Als ik één supplement zou mogen uitkiezen voor de rest van mijn leven, dan is dat omega 3. Ik neem het elke dag! Ik noem het altijd gekscherend het vloeibare goud.

Voor mij zijn de twee belangrijkste kenmerken allesomvattend. Het is enerzijds onmisbaar voor gezonde cellen, waarbij voedingsstoffen erin kunnen en afvalstoffen eruit (celstofwisseling). Een doorlaatbare celwand met voldoende omega 3 is daarbij erg belangrijk. Bij een tekort worden je voedingsstoffen niet helemaal opgenomen en afvalstoffen niet uitgescheiden.

Omega 3: Het Vloeibare Goud voor Gezondheid en Welzijn

Anderzijds is een goede verhouding tussen omega 6 en omega 3 belangrijk. Beide zijn nodig voor een normale ontstekingsfunctie die je zo nu en dan wilt. Als er bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus langskomt, dan wil je dat op een gezonde manier uit je systeem krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen zet omega 6 een ontsteking via het immuunsysteem ‘aan’ en zet omega 3 de ontsteking weer ‘uit’.

Vis is van oudsher een belangrijke voedingsbron sinds wij meer bij de rivieren en zeeën gingen leven. Helaas is daar anno nu niet meer veel van te ervaren. We eten minder vis en krijgen te veel omega 6 binnen uit bewerkte voeding, wat leidt tot ontstekingen die niet meer ‘uit’ gaan en tal van klachten opleveren, zoals vermoeidheid, verminderende spijsvertering, huidklachten, gewrichtsontstekingen, menstruatieklachten, slechte concentratie, etc.

Wat levert voldoende omega 3 jou op?

  • Goede werking van je immuunsysteem door ontstekingen aan en uit te zetten
  • Betere opname van voedingsstoffen en ontgiften door de celstofwisseling
  • Betere werking van hart en vaten en een betere bloeddruk
  • Betere concentratie en stemming
  • Balans in je hormoonhuishouding
  • Afvallen door het verbeteren van je stofwisseling en je insulinegevoeligheid
  • Mooiere huid en haren
  • Beter zicht

Belangrijke waardes

De omega 3-index is je celwanddoorlaatbaarheid. Voor een betere algehele gezondheid ligt dit tussen de 8-11%, en bij voorkeur rond de 10%. De ratio omega 6-omega 3 is 3<1, bij voorkeur lager.
Over het algemeen kun je stellen dat je minimaal 6 maanden nodig hebt om op de gezonde index te komen als je een tekort hebt, maar dit hangt natuurlijk ook van je initiële tekort af.

Via een vingerprik kun je snel en makkelijk testen uit welke vetzuren jouw celwanden zijn opgebouwd. Deze omega 3-test kan ik in mijn praktijk voor je doen of je kunt het zelf thuis doen. Het meet o.a. je index, verhouding tussen omega 3 en omega 6, EPA/DHA, de huidvetzuur GLA en nog veel meer vetzuren. Maar zo’n test hoeft natuurlijk niet, je kunt ook gewoon direct starten!

Zelf gebruik ik ondertussen al jaren omega 3, net zoals mijn kinderen en katten. Ik dacht altijd dat ik voldoende vette vis at, maar ik bleek toch een omega 3 index van 4,1% te hebben, net zoals de gemiddelde Nederlander. Al na één maand knapte mijn huid op en stond ik ’s ochtends niet meer piepend en krakend op. Zes maanden later zat ik gelukkig binnen de marge van 8-11%. Sindsdien raad ik het al mijn cliënten aan!

Producten waarmee ik werk

Ik werk met twee fabrikanten op het gebied van visolie, waarvan visolie hun core business is. Ik let daarbij op een aantal factoren, zoals duurzaam gevangen, zuiverheid, hoog gedoseerde visolie met de juiste verhouding EPA en DHA, totox-waarde (hoe verser, hoe lager, hoe beter), oprispingen etc.

Elke fabrikant kent zijn eigen werkwijze en aanbevolen doseringen. Er zijn allerlei mogelijkheden, abonnementen of losse verkoop van pakken, voordeelpakketten, vloeibare visolie of capsules.

Eqology werkt met vloeibare visolie met een goede smaak, zoals sinaasappel. Je kunt automatisch maandelijks visolie afnemen (dan wordt het thuis bezorgd) of je neemt het in één keer af voor zes maanden, mét of zonder omega 3-indextest.

Care by Nature werkt met capsules waarbij je één of meer losse pakken kunt aanschaffen of voordeelpakketten voor een langere periode. Ook hierbij kun je kiezen voor gemak en het maandelijks laten thuisbezorgen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en advies?

Feiten en cijfers

Omega 3 bestaat uit EPA en DHA, ALA. Er is een visolie of de plantaardige algenolie of krillolie. Er zijn ongelofelijk veel studies naar gedaan met indrukwekkende resultaten en heeft diverse erkende Europese gezondheidsclaims op het gebied van hart & vaten, hersenen en ogen en triglyceriden.

Menu