Detoxen: waarom ik een sappenkuur doe – deel 2

Yes, het is alweer tijd voor deel 2 van mijn detox-posts! Zoals ik afgelopen maandag al postte ben ik begonnen met detoxen: een driedaagse sappenkuur. Het was in het begin even doorbijten (dat wist ik), maar je krijgt er veel voor terug (dat weet ik inmiddels ook uit ervaring!). In dit deel geef ik je nog wat meer achtergrond over detoxen en wat het je oplevert.

Detoxen bestaat al sinds de oudheid. Het is een krachtig middel om een goede gezondheid te behouden (zie deel 1). Zie het als een extra onderhoudsbeurt, als aanvulling op de dagelijkse reiniging door het lichaam. Er vindt – met een moeilijk woord – autofagie plaats (=‘zichzelf opeten’): een proces op celniveau in het lichaam, waarbij cellen zichzelf vernieuwen door een gedeelte van de cel op te eten. Oude rotzooi eruit = ruimte voor nieuwe cellen.

Klinkt leuk, maar wat levert het nou op. Wat ik merk:

  • Meer energie!
  • Gezonde huid
  • Betere spijsvertering
  • Beter slapen
  • Meer innerlijke rust en betere stemming

En ook heel belangrijk: het helpt me om na de kuur weer gemakkelijker de gezondere keuzes te maken. Zoals minder koffie, suiker, alcohol, etc. En meer groenten, bewegen, rust, het bos in.

Maar let op: begin alleen aan een sappenkuur als jij je gezond voelt, geen klachten hebt en lekker in je vel zit. Je wilt namelijk wel op de juiste manier je afvalstoffen afvoeren: via je spijsverteringsorganen en je uitscheidingsorganen, zoals je nieren. Daarom is een goede voorbereiding essentieel! Meer hierover in deel 3!

Ps: ik volg geen sappenkuur om af te vallen! Daarvoor zou ik écht andere manieren adviseren.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl? Volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

 

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu