De basis van je spijsvertering: onze alvleesklier

De alvleesklier, wie kent ’m niet. Nou, niet zo heel veel mensen! Als de mond, maag, darmen, lever en de galblaas een orkest zijn, dan is de alvleesklier de dirigent. Onder zijn bezielende leiding worden alle benodigde enzymen (lees: schaartjes) en sappen aanmaakt voor de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten die worden afgegeven aan de dunne darm. Per dag maakt onze alvleesklier ruim 1 liter sap per dag aan! Maar hij doet nog meer.

Want wist je dat onze alvleesklier nóg een hele belangrijke taak heeft? Hij zorgt voor de aanmaak van hormonen, zoals insuline en glucagon. En deze hormonen reguleren onze bloedsuikerspiegel.

Niet gek dus dat wanneer deze twee functies niet goed verlopen, dat kan leiden tot verschillende klachten. Denk aan een opgeblazen gevoel, winderigheid, minder energie, vitamine- en mineraaltekorten, verstoorde hormoonhuishouding, stemmingswisselingen, etc. Voor je gezondheid, energie en om lekker in je vel te zitten, wil je dus een goedwerkende alvleesklier!

Daarom drie tips voor een gezonde werking van de alvleesklier:

1. Houd je bloedsuikerspiegel in balans door je eetmomenten te beperken tot maximaal 3 momenten. Dit geldt ook voor frisdranken, alcohol en koffie. Zo geef je het lichaam de kans om alles te verteren en je bloedsuikerspiegel te laten dalen.
2. Vermijd bewerkte producten zoals snelle koolhydraten en (bewerkte) suikers. Let op: ook vruchtensappen.
3. Goed kauwen! Kauw minimaal 20 keer per hap, zodat er voldoende enzymen vrijkomen voor de vertering. En eet in rust, zodat er energie is voor de spijsvetering!

Tot slot: in sommige gevallen is tijdelijk extra ondersteuning nodig, in de vorm van spijsverteringsenzymen. Bijvoorbeeld amylase: voor de vertering van suikers. Of lipase: voor de vertering van vetten. En protease: voor de vertering van eiwitten. Laat je dan adviseren door een natuurgeneeskundig therapeut.

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu