Elke verandering heeft een klein begin! Goede voornemens wél volhouden

Ik merk dat veel mensen bezig zijn met hun goede voornemens (volhouden). Wat mij betreft is de lente juist de beste tijd om te starten met nieuwe intenties en ideeën: voor mij is dat hét moment om mee te bewegen met de creatiekracht van de natuur en om nieuwe ideeën te laten vliegen. Maar met veranderingen kun je altijd beginnen en met onderstaande tips heb je een hoge kans van slagen.

Tip 1: maak het haalbaar en eenvoudig
Elke grote verandering heeft een klein begin. Stel een haalbaar, eenvoudig en concreet doel op. Dus kies één ding en richt daar je aandacht op (in plaats van op vijf doelen tegelijk!). Wanneer jouw ‘kleine’ verandering lukt en jij je krachtig en energiek voelt, dan volgt de rest vanzelf.

Dus niet… “Vanaf 1 januari ga ik driemaal per week sporten, stoppen met roken, eet ik nooit meer koolhydraten, ga ik elke dag mediteren en neem ik écht eens meer tijd voor mezelf.”

Maar… maak een keuze:
– Ik start met 1x per week sporten
– Ik eet geen suikers meer, zoals koek, snoep, taart en frisdrank
– Ik ga meer groenten eten, minimaal 500 gram groenten & fruit per dag

Tip 2: schrijf op en maak een plan
Schrijf je doel op en maak een plan. Wil je meer groenten eten op een dag? Denk dan na over de boodschappen en bereid het een dag van tevoren klaar. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Tip 3: investeer tijd en energie
Een doel halen vergt volharding, tijd, energie. Elke verandering kost in het begin meer tijd en energie dan na verloop van tijd. Hoe vaker je iets herhaalt, hoe meer je het nieuwe gedrag verankert in je onbewuste systeem. En dat onbewuste systeem bepaalt voor 95% ons handelen.

Tip 4: deel je doel met vrienden en familie
Met steun van je naasten is het makkelijk om je doel vol te houden. Je kunt je verhaal delen, zij kunnen er rekening mee houden en je support geven. Ook het uitspreken van je doelen helpt.

En als het nu nog niet lukt, geen zorgen. Start opnieuw rond eind maart en lift dan mee op de creatie-energie van de lente! Samen met bovenstaande adviezen, komt het dan vast goed.

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu