Koffie: Heerlijk, maar wat doet het met je?

Koffie is zoooo lekker! ☕️ Het is een van mijn favoriete momenten van de dag. Maar hoe zit het nou met koffie? Wat doet het met je? En wanneer kun je het beste drinken? Die vragen krijg ik vaak. Tijd voor een korte toelichting!

Wat doet koffie met je hormonen?
Koffie heeft o.a. invloed op je hormoonhuishouding, met name op cortisol en je bloedsuikerspiegel.

  • Cortisol en adrenaline: Deze hormonen die wij voornamelijk kennen als ‘stress’ hormonen helpen je ‘s ochtends op natuurlijke wijze wakker worden. Wanneer je direct na het opstaan koffie drinkt, verstoor je dit proces, omdat de cafeïne in koffie de afgifte van cortisol en adrenaline stimuleert. Je lichaam wordt dan afhankelijk van cafeïne om op te starten, wat je energiehuishouding kan ontregelen.
  • Daarbij kan het consumeren van veel cafeïne leiden tot een overmatige productie van deze stresshormonen, met onrustig, gejaagdheid als gevolg.
  • Bloedsuikerspiegel: Koffie zorgt ervoor dat je bloedsuiker snel stijgt (met een diep dal erna). Dit effect varieert per persoon en is afhankelijk van hoe gevoelig iemand is voor cafeïne en wat je bijvoorbeeld hebt gegeten ervoor of bewogen. Die piek, kan leiden tot schommelingen gedurende de dag, met cravings en energiedips als gevolg.

Hoe kun je koffie wél op een gezonde manier drinken? Wil je blijven genieten van je kopje koffie zonder nadelige effecten? Volg dan deze drie tips:

  1. Maximaal twee kopjes per dag en stop uiterlijk om 14:00 uur vanwege je nachtrust.
  2. Wacht tot na 10:00 uur met je eerste kopje, zodat je lichaam op een natuurlijke manier wakker wordt door daglicht.
  3. Drink koffie na je ontbijt (met gezonde vetten en eiwitten). Dit helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomt energiedips.

Geniet van je koffie! ☕💛

💡 Wil je meer tips over een gezonde leefstijl? Volg me op Instagram & LinkedIn voor wekelijkse inspiratie!

#leefstijl #natuurgeneeswijze #stephaniefloorgeneeswijze #gezondheid #hormonen

Blogs die jij misschien ook interessant vindt: