5 tips om een verkoudheid aan te pakken

Het verkoudheidseizoen is weer begonnen. Vervelend? Zeker! Maar sinds een aantal jaar omarm ik mijn verkoudheid. Ik weet dan dat mijn afweersysteem goed werkt en mijn ‘legers’ (lees witte bloedcellen) getraind worden (natuurlijk wil je niet té vaak verkouden zijn, want dan is er wellicht iets niet in balans).

Een verkoudheid is in de basis een ontsteking van de slijmvliezen in je neus of keel als reactie op een virus dat voorbij komt. Als eerste is de eerstelijns afweer van je immuunsysteem hierbij betrokken. En met je leefstijl kun jij je immuunsysteem heel goed ondersteunen tijdens zo’n verkoudheid. Denk aan:

  • rust & slapen
  • extra groenten en fruit met bio-flavonoïden
  • (lichte) beweging
  • water drinken
  • supplementen

1. Rust & slapen
Wees extra lief voor jezelf en trap op de rem. Zorg voor voldoende rust en minimaal 8 uur slaap, zodat je lichaam alle aandacht kan geven aan het opruimen van het virus.

2. Extra groenten en fruit met bio-flavonoïden / antioxidanten
Vaak heb je niet heel veel trek, maar probeer toch extra gekleurde groenten en fruit met bio-flavonoïden te eten, zoals appels, blauwe bessen, druiven, alfalfa, kiwi, spinazie, cacao, boerenkool, broccoli, etc.  Desnoods in de vorm van een groentesap of gestoomde groenten. Erg gezond en lekker is ook een echte bottenbouillon van bijvoorbeeld biologische kip. Daar zitten veel goede voedingsstoffen in, waaronder aminozuren. Het aminozuur cysteïne is bij uitstek een slijmoplosser.

3. (Lichte) beweging
Een leefstijl met beweging versterkt je immuunsysteem en voorkomt veel klachten en kwalen. Tijdens een verkoudheid adviseer ik lichte beweging, zoals wandelen. Dan blijft er voldoende aandacht voor je herstel. Na je verkoudheid bouw je langzaam de intensiteit weer op.

4. Water drinken
Om je afvalstoffen af te voeren, is het verstandig om zo’n twee liter water per dag te drinken. Voeg in één glas een theelepel Keltisch zeezout toe voor je vochthuishouding.

5. Wil je toch wat extra ondersteunende middelen? Zelf gebruik ik tijdens een verkoudheid extra vitamines en mineralen. In mijn ervaring verkort dit de duur van een verkoudheid en vermindert het de intensiteit. Je kunt denken aan:

  • Vitamine C: weerstand verhogend en beschermt tegen schadelijke indringers
  • Vitamine D: ondersteunt het immuunsysteem
  • Omega 3: om de ontsteking te remmen
  • Zink & selenium: remmen het virus af en ondersteunen het immuunsysteem
  • NAC (n-acetyl cysteïne): lost slijm op en is beschermt de slijmvliezen van je eerstelijns afweer.

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu