Mijn gezonde balans: de 80-20-regel

Iedereen die mij kent weet dat ik graag gezond bezig ben en me inzet om lekker in m’n vel te zitten. Natuurlijk ben ik niet áltijd gezond bezig. Voor mij gaat het om balans: doorgaans 80% gezond, 20% ongezond. Maar wat is dat dan, die regel?

Voor mij betekent deze regel dat 80% van m’n voedingspatroon bestaat uit gezonde producten, zoals groenten, fruit, biologische (rauwe) zuivel, vlees, vis, schelp- en schaaldieren, noten, water, etc. En 20% bestaat uit ‘ongezonde’ producten, zoals bijvoorbeeld pasta, brood, glas wijn, en zoetigheid. De snelle koolhydraten. Af en toe lekker, maar veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, dat ik liever vermijd. ‘Volhouden’ speelt voor mij geen rol, want ik voel mij hier goed bij. Het is m’n leefstijl, elke dag. Ik maak bewuste keuzes tussen gezond en minder gezond.

Dat neemt niet weg dat ik wel energie en aandacht moet steken om gezond te koken. Dit doe ik natuurlijk samen met m’n partner en gelukkig staat hij er net zo in zoals ik (en heeft hij weer een andere ‘ongezonde’ 20% 😉).

De volgende drie tips helpen ons:

1. We ‘preppen’ ons eten van tevoren: een goede voorbereiding is écht het halve werk. Dus zet op zondagavond tijdens het koken een extra pan op, met quinoa of rijst. De volgende dagen maak je dan makkelijker een salade. Of nog een stap verder: maak ook alvast alle groenten, kaas en/of vis en vlees klaar én bewaar het in glazen voorraadbakjes. IKEA heeft hiervoor prima en betaalbare oplossingen. Kies voor glas bewaarbakjes, zodat er geen plastic in je voedsel terecht komt.

2. Doe boodschappen voor de hele week en bedenk van tevoren wat je wilt eten. Scheelt ook een hoop geld en verleiding, omdat je minder vaak boodschappen hoeft te doen.

3. Zorg voor een ruime voorraadkast en een gevulde koelkast met lekkere en gezonde dingen die lang houdbaar zijn. Denk aan gefermenteerde groenten in pot zoals augurken of artisjok, ongebrande noten zoals paranoten, walnoten of kruiden en zeewieren, of eieren en peulvruchten.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl, volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu