Onze voedingsstoffen: Koolhydraten (deel 2)

Ons lichaam heeft nutriënten nodig. Het zijn de bouwstenen van ons lichaam en onze geest. Nutriënten kun je verdelen in micro (vitamines, mineralen, antioxidanten) en macro (eiwitten, vetten en koolhydraten, waaronder vezels). Met deze voedingsstoffen kunnen de cellen aan de slag om je lichaam te besturen en in balans te houden. Deze keer ga ik wat dieper in op de koolhydraten.

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor onze lichaamscellen. Vooral voor onze hersenen en rode bloedcellen. Ze zijn er in verschillende soorten en helaas eten wij tegenwoordig vaak ‘de verkeerde’. Hoe zit dit? ‘Je kunt koolhydraten verdelen in snelle en trage koolhydraten en met een hoge of een lage GI (glycemische index).

Snelle koolhydraten worden snel afgebroken door je lichaam (ze hebben een hoge GI). Er komt dus snel glucose in je bloed terecht, waardoor je hoge pieken in je bloedsuikerspiegel krijgt. Met andere woorden: deze koolhydraten leveren snel energie.

Maarrrr… na deze boost daalt je bloedsuikerspiegel echter ook weer snel: je kunt vermoeid raken en juist weer meer trek of eetdrang krijgen. Snelle koolhydraten verzadigen namelijk niet écht. Producten met snelle koolhydraten zijn: snoep, koek, frisdrank, vruchtensap, pasta, witte rijst, brood, mais, aardappel, en vrijwel alle kant-en-klaarproducten.

Welke moet je dan hebben? Dat zijn de langzame koolhydraten. Deze worden door ons lichaam trager verteerd dan de snelle (ze hebben een lage GI). Dit betekent minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel en geleidelijke en langdurige levering van energie. En let op! Een stabiele bloedsuikerspiegel is niet alleen belangrijk voor je energie, maar ook voor je gewicht, stemming en totale vitaliteitservaring!

Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn: hele granen zoals volkorenpasta of (rogge)brood, boekweit, havermout, peulvruchten, fruit zoals bessen, bananen en groenten zoals zoete aardappelen, pompoen, pastinaak. Deze producten bevatten doorgaans ook veel voedingsvezels.

Hoeveel trage koolhydraten moet je dan per dag eten? Beperk de inname van koolhydraten tot maximaal +/- 100 gram per dag. En verhoog de inname van goede vetten en eiwitten!

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl? Volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu