Herfst! Eten met de seizoenen: gezond, duurzaam én lekker

Herfst! Eten met de seizoenen: gezond, duurzaam én lekker

Is het jou ook wel eens opgevallen? In de herfst krijgen we behoefte om ons terug te trekken, naar binnen, de kaarsjes aan. Je energy flow wordt anders. Buiten wordt het koeler en ons lichaam heeft meer behoefte aan verwarmend voedsel. Helemaal niet gek dus om de seizoenen te volgen met je voeding.

De natuur laat deze cyclus heel duidelijk zien: alles past zich aan het seizoen aan en elk seizoen geeft de juiste voeding die past bij die levensomstandigheden. Het is dus daarom best slim en natuurlijk om voeding uit het seizoen te eten, het liefst uit Nederland. Het is voedzamer en rijk aan nutriënten. Het smaakt lekkerder en voller én het is ook nog eens duurzaam (omdat het niet uit het buitenland hoeft te komen). Dat betekent dat je soms iets verder moet kijken dan de gewone supermarkt, maar bij groentezaken of biologische winkels kun je zeker terecht.

Wat is dan typisch herfsteten? Helemaal geen gekke vraag, want tegenwoordig kun je alle groenten altijd verkrijgen, ongeacht de tijd van het jaar. Ik help je op weg. Herfstgroenten en fruit zijn: aardappel, aardpeer, appel (let op wel biologisch vanwege de pesticiden), boerenkool, courgette, druiven, knolselderij, koolrabi, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, snijbiet, spruiten, venkel, witlof, en nog veel meer …

Probeer de komende week eens een keer groenten te bereiden voor lunch of avondeten uit het bovenstaande rijtje die je nauwelijks eet. De smaak zal je wellicht verbazen (net zo als het gemak waarmee je het bereidt!).

Zelf ga ik aan de slag met aardpeer en koolrabi. Een aardpeer bevat onder meer verschillende b-vitamines, zoals thiamine, en mineralen zoals kalium en ijzer. En ook veel vezels zoals inuline (dus je darmen zullen je dankbaar zijn). De koolrabi is zeer rijk aan vitamine c en bevat ook veel mineralen zoals (mijn favoriet) magnesium, kalium en calcium. Beide knollen helpen onder meer om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu