De basis van je spijsvertering: onze darmen

Je hoort het geregeld: onze darmen vormen de basis van onze gezondheid. Dat komt omdat 80% van ons immuunsysteem huist in de darmen. Een gezonde darmfunctie zorgt voor meer energie, vertering van voedsel, opname van voedingsstoffen, een betere stemming, hormoonhuishouding, etc.

Als mond en maag klaar zijn, is de dunne darm aan zet. Die zorgt voor verdere vertering van het voedsel en dat belangrijke voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen) worden opgenomen in het lichaam. Bovendien produceert de dunne darm antilichamen, die belangrijk zijn voor een goede werking van het immuunsysteem. De dikke darm zorgt tot slot samen met het darmmicrobioom voor indikking van de voedselbrij, vertering van de laatste voedselresten, opname van stoffen en productie van vitamine K. Al met al veel verschillende taken en processen die goed moeten verlopen!

Enkele voedingstips voor een gezonde darmgezondheid:
1. Eet zo’n 500 gram groenten en twee stuks fruit per dag. Probeer bij elke maaltijd groenten te eten, ja ook bij je ontbijt 😉. Als dat niet (altijd) lukt, kun je greens, vezels of groentesappen toevoegen aan je routine!
2. Varieer! Koop elke week minimaal één soort groente die je bijna tot nooit eet. Het zal je verbazen wat je ontdekt. En denk voor zuivel ook eens aan geiten- en schapenmelk of rauwmelkse zuivel
3. Drink voldoende (gezuiverd) water. 30ml per kilo lichaamsgewicht. En voeg af en toe Keltisch zeezout toe voor je vochthuishouding.

En tot slot:
Vermijd bewerkte producten zoals light producten, kant-en-klare pizza’s, etc. Het is bewerkt, ontdaan van nuttige voedingsstoffen en er zijn vaak ongezonde stoffen aan toegevoegd.
Beperk gluten en gepasteuriseerde zuivel, alcohol en suikers. Het zijn stoffen die je darmwand en je darmflora aantasten.

Als je iets extra’s wilt doen kun je denken aan een probiotica van hoogwaardige kwaliteit met meerdere stammen en een ruime hoeveelheid bacteriën. En aan een goede prebiotica, zoals het vezelcomplex van Nutrivian of greens van Mattisson (no spon).

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu