Houd je lijf gezond door journaling

Eerst het goede nieuws: positieve gedachten en emoties, zoals dankbaarheid en liefde, net als onze leefstijl (gezond eten), hebben een zelfhelende werking op ons lichaam. Maar helaas werkt het andersom ook zo: negatieve emoties en stress gaan hand in hand door de wisselwerking tussen onze brein en het zenuwstelsel. Hoe kun je hiermee omgaan? Journaling is een hele goede optie.

Een van de sleutels tot gezondheid is om onverwerkte ervaringen of emoties op te lossen. Want onze gedachten en emoties (zoals verdriet, boosheid of trauma’s uit het verleden) zetten zichzelf vast in spieren, bindweefsel, organen, cellen, wat uiteindelijk zal leiden tot klachten en kwalen.

Door bewustwording neem je verantwoordelijkheid en controle over je gedachten en gevoelens. Op deze manier kun je deze sturen én herprogrammeren. Door bijvoorbeeld gesprek, meditatie, visualiseren en manifesteren. En dus door journaling.

Journaling is een simpele manier om je gedachten en emoties te ordenen. Het helpt om meer inzicht te krijgen, om doelen te stellen, het bevordert zelfreflectie en werkt stressverlagend doordat het je zenuwstelsel kalmeert. Simpel gezegd houd je een soort dagboek bij, maar dan gericht op bewustwording: je schrijft dagelijks op wat je bezighoudt en hoe je je voelt.

Journaling kun je heel goed combineren met een dankbaarheidsoefening door elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Van de zon die schijnt, de taak die je hebt gedaan, de verbinding die je hebt gevoeld, lekker gesport, etc.

Het leuke is dat je deze dankbaarheidsoefeningen ook goed samen met je kinderen kunt doen. Probeer de vragen dan iets concreter te maken, zoals:

  • Waar heb je vandaag om gelachen?
  • Heb je iets nieuws geleerd?
  • Heb je iemand geholpen?
  • Waar ga je vanavond over dromen?

Er zijn ook diverse kaartendecks te koop speciaal voor kinderen, die je hierbij kunnen helpen.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl, volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu