Top 5: producten om mee te koken en bakken

Vetten zijn belangrijke stoffen voor ons lichaam en onze gezondheid. Ze leveren duurzame energie, werken als bouwstof, geven smaak, en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Bovendien bevatten ze goede vet-oplosbare vitamines, zoals A, D, E en K. Voor mij zijn vetten een onmisbaar onderdeel in mijn leefstijl!

Er zijn verschillende soorten vetten: verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Het verschil zit in hun scheikundige structuur, want die bepaalt in welke mate je vetten kunt verhitten en dus kunt gebruiken tijdens het koken. Tijdens het bakken en frituren (lees: op hoge temperaturen gebruiken) wil je stabiele vetten: want als de structuur wijzigt en oxideert, kunnen vetten veranderen in schadelijke stoffen voor je gezondheid.

Voor het koken en bakken heb ik het volgende ezelsbruggetje:

• Verzadigde vetten: V van ‘verwarmen’ en ‘vaste’ structuur: roomboter, ghee, kokosolie. Hier kun je mee koken en bakken.
• Onverzadigde vetten: O van ‘olie’ en ‘onverwarmd’: olijfolie, MCT-olie, lijnzaadolie voor aan de eettafel en koud gebruik.

En waar ik kook ik dan het liefst mee? Dit is mijn top 5!
1. Ghee of roomboter
2. Kokosolie
3. MCT-olie
4. Biologische en jonge olijfolie
5. Ossewit of reuzel

Wat laat ik staan?
Transvetten (gedeeltelijk of compleet geharde vetten) zoals margarine, en plantaardige oliën zoals zonnebloemolie.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl, volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu