Voedsel van het seizoen: winterse kruiden

De winterperiode is nu echt begonnen. Met heerlijk koude weken en zelfs sneeuw (dat laatste heb ik liever dan die natte, warmere weken 😉). Op die koude dagen krijg ik altijd nog meer behoefte aan verwarmend eten, de winterse groenten én kruiden. Heerlijk!

De natuur laat onze behoeftes heel duidelijk zien: alles past zich aan het seizoen aan en elk seizoen geeft de voeding die past bij die levensomstandigheden. Naast winterse groenten als rode kool en pastinaak (dat eten we hier graag!) springen voor mij de winterse kruiden eruit: kaneel, kruidnagel, kardemon, kurkuma, rozemarijn, gember, zoethout, komijn, salie, saffraan, anijs, nootmuskaat, enz.

Kruiden zijn altijd een goede aanvulling op je dagelijkse voeding, want ze bevatten veel antioxidanten. Dat zijn vitamines, mineralen, spoorelementen en andere stoffen die vrije radicalen wegvangen (lees: schadelijke reststoffen die ontstaan door natuurlijke processen in ons lichaam). Kruiden zijn makkelijk toe te voegen, in ruime hoeveelheden, en helpen je gezondheid te bevorderen. Elk kruid heeft z’n eigen specifieke eigenschappen.

Ik begin ‘s ochtends met verschillende soorten kruiden. In de havermoutpap (of teffmeelpap of yoghurt) gebruik ik Ceylon kaneel (bloedsuikerspiegel verlagend). Vinden de kinderen heerlijk! Verder gebruik ik vaak kruidnagel en kardemon (ontstekingsremmend, spijsverteringsbevorderend). Vroeger stopten mensen zelfs een hele kruidnagel in de mond tegen tand- en kiespijn, vanwege de pijnstillende en antibacteriële werking.

’s Avonds gebruik ik vaak rozemarijn (leverreinigend), oregano (parasietverdrijvend) en gember (spijsverteringsbevorderend). En natuurlijk de verschillende soorten kruidenthee, zoals kamille en valeriaan (rustgevend) of brandnetel (bloedzuiverend). Probeer het eens en kijk wat je lekker vindt!

Tip: wees niet te zuinig met kruiden, maar gebruik ruim. Dus denk eerder in eetlepels voor het avondeten en ruime theelepels voor het ontbijt. Het is heerlijk voor de smaak én je krijgt meer voedingsstoffen binnen!

En wist je dat er in de supermarkt ook allerlei lekkere en verwarmende mixen te koop zijn? Welk kruid ga jij deze week toevoegen?

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl, volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu