Leef gezond, ken de basis: je spijsvertering

Optimaliseer je spijsvertering: Basisprincipes voor een gezonde buik

Ook soms last van een opgezette buik, afwijkende stoelgang of buikpijn na het eten van bepaalde voeding? Natuurlijk kan dit met voedingsintoleranties te maken hebben, maar dat hoeft niet altijd. Wist je dat de spijsvertering al in je mond begint en dat het daar vaak al misgaat?! Ik leg uit hoe dit zit éwat je kunt doen voor een goede basis.

Een gezonde spijsvertering is de basis van ons immuunsysteem. Heel belangrijk dus dat je die spijsvertering lekker z’gang laat gaan. Vaak denken we meteen aan onze maag of darmen, maar de spijsvertering begint al in onze mond.

Op het moment dat wij ons voedsel kauwen, komt er speeksel vrij met enzymen als amylase. Die enzymen zijn een soort schaartjes die helpen om de voedingsstoffen op te knippen (lees: verteren).

Vervolgens gaat die hele voedselbrij naar onze maag. Hier zorgt het maagzuur voor de vertering van voornamelijk de eiwitten en het doden van bacteriën. Daarna is de dunne darm aan zet waar de voedingsstoffen via de darmwand worden opgenomen in de bloedbaan en de laatste voeding wordt verteerd (waaronder de vetten). De lever en de galblaas ondersteunen dit door de productie van gal. En tot slot de dikke darm: deze zorgt voor indikking, de laatste vertering van koolhydraten en opname van stoffen. Dit alles vindt plaats onder de bezielende leiding van onze alvleesklier die alle benodigde enzymen en sappen aanmaakt.  

Tot zover deze ultrakorte bijspijkerles over onze spijsvertering (want er valt nog véémeer te vertellen). Maar wat kun je nu zelf doen om je spijsvertering een handje te helpen?

1. Goed kauwen! Kauw minimaal 20 keer per hap, zodat er voldoende enzymen vrijkomen voor de vertering. Bijkomende voordelen: je eet minder snel en zit sneller vol (waardoor je niet te veel eet).
2. Eet in rust! Dus aan tafel, zonder televisie, zonder telefoon en leg je bestek tussen de happen af en toe even neer.
3. Niet drinken! Zo blijft het maagzuur zuur genoeg voor de vertering. Tot 30 minuten voor het eten een glas water is prima, daarna liever niet meer.

Hoe vaak eet jij in rust? Hoe vaak kauw jij op een hap?

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu