Goed nieuws! Ik leef nog na deel 1 van mijn vorige post over stoppen met je HAVERcappuccino 😉. Dus we kunnen verder met de 3 instinkers die een goede gezondheid in de weg staan (en waarover ik héél veel vragen krijg in mijn praktijk). Vandaag deel 2: kunstmatige vleesvervangers.
Tegenwoordig krab ik mijzelf achter de oren bij eten dat door een persoon in een witte jas in een fabriek is gemaakt. Zoals bij kunstmatige vleesvervangers. Ik heb het uiteraard allemaal geprobeerd (van havermelk tot nephamburgers). Ik dacht dat het gezond was voor mij én de wereld. Toch doe je soms nieuwe inzichten op. Waarom ik GEEN voorstander van kunstmatige vleesvervangers ben voor je gezondheid?
Om twee redenen:
- Het zijn sterk bewerkte producten met onnatuurlijke ingrediënten
Veel kunstmatige vleesvervangers, zoals plantaardige burgers of gehakt, bevatten een lange lijst van ingrediënten: stabilisatoren, kunstmatige smaakstoffen, bindmiddelen, conserveermiddelen. Maar ook synthetische vitamines (die meer kwaad dan goed doen). Je lichaam herkent deze stoffen niet en kan er niet op de juiste wijze op functioneren.
- Te veel slechte vetten en ongezond zout
De meeste vleesvervangers bevatten hoge hoeveelheden verzadigd vet, veel bewerkt zout en ongezonde omega-6 vetten (zoals raapzaadolie of zonnebloemolie). Deze omega 6-oliën kunnen leiden tot ontstekingen, darm- of huidklachten en overgewicht.
Eet je liever geen vlees? Kies dan voor de niet-bewerkte alternatieven (gemaakt door de natuur!), zoals linzen, kikkererwten, noten, tofu (in de minder bewerkte vorm), eieren, kaas, zalm en zelfs groenten zoals avocado, broccoli en spuitjes.
Wil je ook kiezen voor minder bewerkt voedsel? Twee tips voor in de supermarkt:
1. Word een Sherlock Holmes en lees de ingrediënten: je maakt sneller en makkelijker keuzes!
2. Kan een 6-jarige de ingrediënten op de verpakking uitspreken? Nee? Dan is het misschien niet zo’n gezonde oplossing 😉
Wil je meer tips over een gezonde leefstijl? Volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!