De wintertijd: hoe kun jij je voorbereiden?

De wintertijd: hoe kun jij je voorbereiden?

Elk jaar in het laatste weekend van oktober, dus komende zaterdag op zondagnacht, gaat de klok een uur achteruit. Inderdaad, de wintertijd. Een ogenschijnlijk kleine verandering, maar met grote invloed op ons ritme. Hoe dat zit, leg ik uit.

Onze biologische klok heet ook wel het circadiaans ritme: ons lichaam volgt een ritme van 24 uur dat alle processen volgens een vast dag- en nachtritme reguleert. Ook ons immuunsysteem en onze spijsvertering spelen hierin een grote rol (en worden deels aangedreven door onze blootstelling aan daglicht).

Maar… elke verandering van dat ritme ervaren wij als een jetlag. En een jetlag – zoals je misschien zelf wel eens ervaren hebt – heeft negatieve impact op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je kunt humeurig zijn, extra vermoeid of last van je spijsvertering krijgen (om maar wat te noemen).

Voor ons Nederlanders lijkt de wintertijd het meest optimaal, omdat de wintertijd het beste bij ons bioritme past. Ja, het wordt dan ’s avonds inderdaad vroeg donker, maar onze biologische klok heeft liever licht in de ochtend. Om lekker op te starten!

Dus, ons lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan dit nieuwe dag- nachtritme. Hoe kun jij je nu het beste voorbereiden? Een paar tips.

1. Verschuif je ritme vanaf komende woensdag elk kwartier op. Dus bedtijd, je drie dagelijkse maaltijden, je beweging, je tijd van opstaan en je blootstelling aan licht, totdat je op wintertijd zit vanaf zondag.

2. Zoek veel natuurlijk daglicht op. Daglicht zorgt er ook voor dat je beter kunt slapen in de avond. Neem bij voorkeur ook de tijd voor een wandeling of ga lekker fietsen.

3. Vermijd veel alcohol en cafeïne en drink voldoende water, eventueel met een snuf Keltisch zeezout.

Tot slot, vermijd stress en zorg voor voldoende ontspanning. Lukt het allemaal niet meteen zoals hoe je ’t wilt? Laat het los en wees lief voor jezelf!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu