Een ei hoort erbij

Afgelopen week vroegen vrienden wat de voedingswaarde van een ei is. Nu staan er bij ons in het gezin vaak eieren op tafel (hoog in eiwitten en voedzaam), maar ik moest wel even in de details duiken. Wat blijkt? Eieren bevatten veel vitamines, mineralen, aminozuren en andere mooie stoffen. Dus waarom past elke dag een ei bij een voedzaam en gevarieerd voedingspatroon?

Eieren bevatten veel:

  • B-vitamines: zoals B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12 (belangrijk voor je energiehuishouding).
  • Choline: belangrijk voor je hersenen, neurotransmitters, de lever en het vervoer van vetten.
  • Aminozuren: deze hebben we dagelijks nodig, het zijn de bouwstenen van ons huis (lees: ons lichaam) en dat huis heeft elke dag nieuwe bakstenen nodig.
  • Veel mineralen: zoals natrium, kalium, calcium en spoorelementen (koper, selenium en zink).
  • Antioxidanten: zoals luteïne en zeaxanthine, beide belangrijk voor je ogen.
  • Vitamines A, D en omega 3: allemaal stoffen die de gemiddelde Nederlander tekortkomt maar die we wel nodig hebben voor onze basis gezondheid.

En ja, en ei bevat ook wat cholesterol. Graag zelfs, want dit is een belangrijke stof voor de aanmaak van hormonen, celmembranen en als benzine voor je brein! Het ei zat lange tijd in een verdomhoekje vanwege de slechte naam van de relatie met cholesterol, maar gelukkig zijn die inzichten na talloze onderzoeken achterhaald.

En wist je dat hoe dieper de kleur van het eigeel hoe voedzamer? Dat kun je goed zien als je het ei van een kip in een stal vergelijkt met het ‘oerei’ van een kip die zelf in de aarde mag pikken. In de dooier zitten dan ook de meeste voedingsstoffen. Wat de kip dus eet, is essentieel voor de kwaliteit van het ei. Koop liever een biologisch eitje van een kip die ruimte heeft en de juiste voeding krijgt.

Dus, geniet van dat eitje! Combineer een ei lekker met zalm, rauwmelkse kaas en smakelijke kruiden als bieslook of zeewier. Of meng het als toevoeging door een salade met tonijn of koude aardappelen. Of eet het gewoon simpel als tussendoortje!

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl? Volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu