Gratis goede gezondheid (deel 3): STOP met geraffineerde plantaardige oliën!

Ondertussen is dit alweer de afsluitende post over ‘de instinkers’. In deel 1 en 2 ging het over HAVERcappuchino en kunstmatige vleesvervangers (waarover ik héél veel vragen krijg in mijn praktijk). Vandaag deel 3: plantaardige olie.

Over olie en vetten kun je hele boeken schrijven. Ik zal het kort en bondig houden, zodat helder is wat je moet laten staan én wat de alternatieven zijn (of swipe meteen door naar de tips 😉).

In het kort: geraffineerde (lees: bewerkte) plantaardige oliën zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie, raapzaadolie, palmolie, sojaolie. Het zit in kant-en-klare voedingsmiddelen, koekjes, producten om in te bakken. Waarom ik GEEN voorstander ben van geraffineerde plantaardige olie?

  1. Rijk aan omega-6-vetzuren: verstoring van de vetbalans
    Plantaardige oliën zijn rijk aan omega-6-vetzuren. Hoewel omega-6 essentieel is voor ons lichaam, kan een overmaat schadelijk zijn (het wordt in verband gebracht met ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes type 2).
  1. Oxidatie en transvetten: giftige bijproducten van verhitting
    Plantaardige oliën kunnen ze oxideren bij verhitting. Ik noem dat ook wel ‘roesten’: de vetten in de olie reageren met zuurstof, wat schadelijke vrije radicalen vormt. Deze onstabiele moleculen kunnen schade toebrengen aan je lichaamscellen. Bewerkte plantaardige olie bevat soms ook transvetten.
  2. Geraffineerd en industrieel bewerkt: verlies van voedingswaarde
    Veel plantaardige oliën ondergaan zware bewerkingen zoals verhitten, bleken en ontgeuren. Dit kan de voedingswaarde van de olie drastisch verminderen. Koudgeperste olie behoudt juist vaak voedingsstoffen en antioxidanten.

De gezondheidsclaim voor plantaardige oliën ligt dus genuanceerder. Ik kies daarom voor onbewerkte oliën die van nature stabieler zijn bij verhitting. Mijn tips voor jouw boodschappenlijstje:

Zonnebloemolie, raapzaadolie – > Ghee, kokosolie
Bak- en braadproducten – > Ghee, kokosolie
Olijfolie – > Jonge biologische extravierge olijfolie
Margarine -> (biologische) roomboter

Heb je een frituurpan? Zonnebloemolie eruit en ossewit erin!

Zoals  alles met voeding, gaat het om balans. Soms kies ik vanwege tijdsgebrek toch voor de voorverpakte oplossing met raapzaadolie. That’s life.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl? Volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

#leefstijl #natuurgeneeswijze #stephaniefloorgeneeswijze #plantaardigeolie

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu