Zo kom je fit de feestdagen door

Komend weekend start de kerstvakantie. Ik heb super veel zin in al die gezellige feestdagen! Jij ook? Toch voelde ik me jarenlang vaak afgepeigerd door alle drukte, ongezond eten, net te veel alcohol, te weinig slaap, etc. Daarom pas ik sinds een paar jaar een aantal dingen aan om de feestdagen met meer energie door te brengen. In deze blog mijn keuzes voor dit jaar én mijn tips voor jou!

Deze kerstvakantie houden mijn vriend en ik onze agenda’s meer vrij. Zo kunnen we meer tijd met het gezin doorbrengen én het is beter voor onze eigen rust. Verder kiezen we er bewust voor om één van de twee kerstdiners te verplaatsten naar een brunch. Waarom?

Op deze manier kunnen we samen met onze jonge kinderen aan tafel eten, wat ik fijn vind voor de verbinding. En kunnen we bijtijds naar huis, zodat we voldoende slapen om de nieuwe dag uitgerust te kunnen starten. Een brunch leent zich ook goed om allemaal een gerecht(je) mee te brengen, wat de kooktaken mooi verdeelt. En op de dag dat we thuis zijn, liggen de kinderen heerlijk om 19.00 uur in hun eigen bedje. Klinkt ontspannen toch?

En nu mijn tips voor jou. Drie tips die mij helpen om lekker in m’n vel te blijven tijdens de feestdagen:

1. Beweeg. Maak tijdens de feestdagen elke dag een lekkere wandeling. Of doe aan krachttraining. Zeker als je de avond ervoor zwaar getafeld hebt, heb je best wat reserves om de volgende ochtend nuchter te bewegen (en daarna pas te ontbijten 😊). Je spijsvertering krijgt meer rust en je schakelt over op vetverbranding dat meer energie oplevert.

2. Voel. Voel waar jij behoefte aan hebt en maak keuzes. Heb je dorst? Drink water, eventueel met een snuf Keltisch zeezout voor een beter vochtopname. Trek? Je hoeft niet alles te eten wat je aangeboden krijgt en je hoeft ook niet alles op te eten. Neem van alles een beetje.

3. Kies. Kies voor meer groenten (vezels), goede vetten (noten, avocado, olijfolie) en eiwitten (vlees, vis, peulvruchten) en beperk (snelle) koolhydraten (aardappel, snoep, koek, alcohol). En denk aan de volgorde van eten: eerst je vezels (groenten), daarna je vetten en de eiwitten en als laatste je koolhydraten.

En als allerbelangrijkste geniet van ALLES dat je eet, juist ook van de minder gezonde dingen. Dan is het minder een belasting voor je lichaam. Daarna pak je de gezonde leefstijl weer op 😊

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu