De basis van je spijsvertering: Help je maag, weg met brandend maagzuur!

Of je jong of oud bent, spijsverteringsklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Brandend maagzuur, vol gevoel in je maag, maagpijn. En dat is niet nodig! Daarom een paar weetjes en tips voor je maag. Om bijvoorbeeld brandend maagzuur tegen te gaan.

Wat doet onze maag?
Onze maag is een belangrijk orgaan in het spijsverteringsproces en heeft twee functies:

1: De maag zorgt voor vertering van voedsel (voornamelijk eiwitten) door het fijner te kneden en klaar te maken voor de dunne darm. Hiervoor gebruikt je maag maagsap (of zuur) en spijsverteringsenzymen zoals pepsine. Per dag maakt je maag zo’n 2,5 (!) liter maagzuur aan. Maagsap helpt ook bij het doden van schadelijke bacteriën.
2: De maag is belangrijk voor de opname van vitamines en mineralen, zoals vitamine b12.

Waarom dan brandend maagzuur?
Bij brandend maagzuur stroomt de zure maaginhoud terug richting de slokdarm. Meestal door een tekort aan maagzuur (dat klinkt tegenstrijdig inderdaad!). Maar wanneer er onvoldoende maagsap en enzymen (lees: schaartjes) zijn en het eten dus niet goed ‘geknipt’ (lees: verteerd) kan worden, volgt er geen signaal dat er doorgang kan plaatsvinden naar de dunne darm. De voedselresten blijven te lang in de maag, en voilà, brandend maagzuur.

Wat kun je ertegen doen? Hier enkele tips:

  • Stimuleer de productie van maagzuur. Dit doe je door 15 minuten voorafgaand aan de maaltijd een glas water met een eetlepel biologische appelazijn of citroen te drinken. Begin met één theelepel. Tip: gebruik een rietje om je tandglazuur te beschermen en neem nooit onverdunde appelazijn in. Vind je dat te sterk? Verwerk dan de appelazijn in een zelfgemaakte vinaigrette met olijfolie en een beetje mosterd door een salade.
  • Niet drinken tijdens het eten. Zo blijft het maagzuur zuur genoeg voor de vertering. Dus tot 30 minuten voor het eten een glas water is prima, daarna niet meer. En pas na 1 tot 1,5 uur na het eten weer drinken.
  • Maak goede voedselcombinaties door eiwitten en koolhydraten te splitsen. Voor een optimale spijsvertering: eiwitten (vlees, vis of zuivel) + groenten. Of koolhydraten + groenten. En verminder suiker, koffie, alcohol en snelle koolhydraten.
  • Goed kauwen op je voedsel. Dat betekent: minimaal 20 keer per hap, zodat er voldoende enzymen vrijkomen voor de vertering. En eet in rust zodat er voldoende aandacht is voor de spijsvertering!

 

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu