Vezels, vezels en nog eens vezels

Je hoort er wellicht veel over, vezels. Maar wat zijn het nu en waarom zijn ze zo gezond? Je kunt er hele artikelen over schrijven, dus ik ga m’n best doen om het kort te houden. Simpel gezegd: vezels zijn koolhydraten, ze zijn belangrijk voor gezonde darmen en geven een verzadigd gevoel.

In tegenstelling tot de andere koolhydraten worden vezels niet verteerd en omgezet in energie, maar anders verwerkt door ons lichaam. Er zijn twee soorten:

  • Onoplosbare vezels (lossen niet op in water): nemen veel water op en zijn belangrijk voor een goede darmperistaltiek.
  • Oplosbare vezels (lossen op in water): zijn goede voeding voor de bacteriën in de dikke darm en vertragen onder andere de opname van suikers in je darm (lees: houden de bloedsuikerspiegel in balans). Van deze vezels wil je het meeste binnenkrijgen, maar helaas eten we er te weinig van!

Special note! De goede darmbacteriën maken óók korteketenvetzuren uit vezels, zoals butyraat. En er is weinig dat butyraat niet doet voor je gezondheid! Het reguleert je hormoonhuishouding, breekt schadelijke stoffen af, maakt neurotransmitters aan, remt ontstekingen, en nog veel meer …

Je krijgt vezels binnen door plantaardige voeding. Goede bronnen van vezels zijn groenten, fruit, noten, volkorengranen en zaden, etc. Alle vezels hebben hun eigen functie en daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende soorten te eten.

Als gezonde volwassene heb je zo’n 30-40 gram vezels per dag nodig (maar we eten vaak maar 15-20 gram!). Om die 30-40 gram te halen, moet je zo’n 500 gram groenten en fruit per dag eten. Probeer daarom bij elke maaltijd groenten te eten. Lukt dat niet? Voeg eens greens toe aan je routine (poedervormige voedingsstof die bestaat uit groeten- en fruitextracten), of extra vezels!

Hier een greep uit de verschillende soorten vezels:

  • Arabinogalactanen: kokos, peer, avocado, zwarte bonen, wortels, radijs, shiitake
  • Fructo-oligosacchariden (FOS): aardpeer, asperges, artisjok, ui
  • Bèta-glucanen: haver, rogge, shiitake, gerst
  • Inuline: knoflook, ui, pastinaak, prei, zoete aardappel, aardappel
  • Resistent zetmeel uit afgekoelde aardappeltjes en zoete bataat, teffmeel, cashewnoten
  • En nog veel meer: pectine, psyllium, mannose, etc.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl, volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu