Energiek wakker worden! Deel 1

’s Ochtends met energie uit je bed komen. Als je zorgt voor een goed circadiaans ritme (ook wel 24-uursritme, bioritme of biologische klok) dan kom je een heel eind! In deze blog leg ik uit wat dit ritme inhoudt en in deel 2 hoe je zelf voor een goed circadiaans ritme kunt zorgen.

Wist je dat wij elke dag worden aangestuurd door licht? In onze hersenen zit een interne klok die wordt aangedreven door lichtsignalen via onze ogen en zo onze genen beïnvloedt om processen te starten of te stoppen. In de ochtend helpt het ochtendlicht ons om het hormoon cortisol aan te maken (ons ‘stresshormoon’). Hierdoor worden we wakker. Dit gebeurt in de avond ook, maar dan andersom met schemerlicht. Dat stimuleert melatonine zodat je lekker kunt slapen. (Wanneer je veel strest, dan piekt cortisol ook in de avond en kun je dus niet goed slapen, met alle gevolgen van dien).

Dit systeem heet dus ons circadiaanse ritme en heeft invloed op onze hormoonhuishouding, spijsvertering, lichaamscellen, en op onze organen. Overdag verteer jij een maaltijd beter dan in de avond. In de avond wil je lichaam juist tot rust komen en afkoelen (eten is warmte en actie), zodat je de juiste hormonen kunt aanmaken om in slaap te vallen.

Als je circadiaans ritme uit balans is, kun je last hebben van de volgende signalen:

  • Je wordt moeilijk wakker en ervaart vermoeidheid overdag.
  • Je valt in de avond slecht in slaap.
  • Je ervaart verminderde prestaties en concentratie.
  • Diverse klachten en kwalen.

Wil jij ook beter slapen en vrolijk en met energie wakker worden? Beweeg dan met dit natuurlijke ritme mee. In deel 2 leg ik uit hoe je dat kunt doen.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl? Volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

 

 

 

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu