Detoxen: waarom ik een sappenkuur doe – deel 3

Dit is alweer het derde en laatste deel van mijn serie posts over detoxen. Begint het al een beetje te kriebelen om ook te beginnen? Een goede voorbereiding is belangrijk! Laat je vooral vooraf goed informeren.

Een sappenkuur is namelijk vrij heftig. Ik adviseer je daarom ook om er alleen aan te beginnen als je je gezond voelt en in de basis lekker in je vel zit. Waarom? Je wilt je afvalstoffen goed afvoeren: via je uitscheidingsorganen zoals je lymfe (afvoeren), lever (afbreken) en nieren (verlaten). Als je afvalstoffen niet goed kwijt kunt (door gezondheidsproblemen of overbelasting van die organen), voel je je alleen maar beroerd en breng je jezelf alleen maar schade toe. De afvalstoffen worden dan uit je cellen gehaald (waar je lichaam ze juist veilig heeft opgeslagen) om ze vervolgens weer ergens anders op te slaan.

Dus, hoe begin je? Er zijn verschillende manieren om te detoxen. Je kunt bijvoorbeeld je bestaande voedingspatroon behouden en overstappen op biologische en plantaardige voeding, al dan niet in combinatie met intermittent fasting  en/of calorierestrictie.

De 3 daagse sappenkuur die ik momenteel doe bestaat uit 6 sappen per dag, 1 gember & kurkuma shot en een soep in de avond. Met tussendoor veel water en kruidenthee! Er zijn verschillende aanbieders te vinden. Ik kies voor biologische sappen, uit glas (i.p.v. plastic). Je kunt het uiteraard ook allemaal zelf maken met een slowjuicer.

Welke vorm je ook doet, neem vooral de tijd om goed af te bouwen door een paar dagen van tevoren te stoppen met dierlijke producten, alcohol, koffie, etc. Dat vermindert de heftigheid van je ontgiftingsreactie. Bouw ook weer rustig op na je detox-kuur.

Wil je het ook proberen? Laat je dan goed informeren vooraf of kies voor een detox-kuur onder begeleiding van een professional.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl? Volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu