Gratis goede gezondheid (deel 1): STOP met je havercappuccino!

In mijn praktijk zijn er een aantal dingen die ik vaak moet herhalen. Het zijn terugkerende gesprekken. Daarom 3 posts over 3 ‘instinkers’ die een goede gezondheid in de weg staan.

Mogelijk maak ik mij hier niet populair mee, maarrr… het is noodzakelijk om je ervan bewust te zijn! Na deze posts hoef ik het hopelijk NOOIT meer uit leggen 😉. Vandaag deel 1:

1. Stop met je havercappuccino! Je krijgt hierdoor eerst een bloedsuikerspiegelPIEK (alsof je frisdrank drinkt) en vervolgens een enorm dip. Dat betekent vermoeidheid en meer trek gedurende de dag. Heb je dit soort pieken vaak op een dag? Dan moet je alvleesklier én hard werken om insuline aan te maken (zodat die bloedsuikerspiegel weer kan dalen) én heeft hij geen tijd om bijvoorbeeld spijsverteringsenzymen te maken (zie mijn eerdere post over de alvleesklier).

Waarom je een piek van havermelk krijgt? Havermelk wordt gemaakt van haver. Het is een graan en een snelle koolhydraat, terwijl je voor een stabiele bloedsuikerspiegel (lees: gezondheid) juist meer goede vetten en eiwitten wilt. Daarnaast bevatten veel plantaardige melkvarianten toegevoegde suikers en oliën, zoals zonnebloem- of raapzaadolie. Deze omega 6-oliën kunnen leiden tot ontstekingen, darm- of huidklachten en overgewicht.

Wat doe je dan wel in je cappuccino? Alternatieven zijn:

  • (rauwe) koemelk, bijvoorbeeld A2-melk van jerseykoeien
  • kokos- of cashewnotenmelk (zónder toegevoegde suikers of zonnebloem- of raapzaadolie!)
  • of neem een zwarte koffie met een scheutje MCT-olie.

Wil je toch die havercappuccino? Neem ’m dan na een maaltijd of loop daarna een blokje om (om de piek van de bloedsuikerspiegel af te vlakken).

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl? Volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

 

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu