Snoepdilemma? Met deze tips kom je de zoete decembermaand door!

De decemberperiode staat voor de deur. Dat betekent veel gezelligheid en plezier! Maar… ook een lastige periode. Want wat doe je met al dat snoep voor je kinderen (en voor jezelf 😉)? Dat snoep niet gezond is, weten we. Maar bij kinderen zorgt het bovendien voor spijsverteringsproblemen, een laag energieniveau en een verminderde stemming. Toch wil je je kind ook niet alles ontzeggen. Een lastig dilemma vind ik het soms.

Ons voorliefde voor zoet is ‘normaal’
Vanuit de evolutie hebben wij een voorkeur voor zoet, omdat de suikers van toen (de trage koolhydraten uit bessen, pastinaak, pompoen, vruchten) ons op een duurzame (lees: langzame) manier van energie voorzagen. En omdat we de seizoenen volgden aten we hier in de zomer extra van, zodat we een reserve hadden voor de winter. Deze suikers waren dus belangrijk voor onze overleving.

Tegenwoordig zijn er héél véél andere soorten suikers. Zoals bewerkte of geraffineerde suikers in snoep en voedingsmiddelen. En in hogere doseringen. De dosis bepaalt namelijk het vergif! En suiker blijft suiker. Of je nu rozijnen, vruchtensappen, ontbijtkoek, honing of snoep eet.

Na het eten van snelle suikers stijgt je bloedsuikerspiegel erg snel en voel je je even fijn. Om vervolgens een diepe daling te ervaren met alle gevolgen van dien. Dit soort pieken wil je het liefst vermijden.

Maar hoe kun je dan van snoep genieten, zonder dat het uit de hand loopt? Dit zijn enkele lifehacks:

  • Combineer: eet zoetigheid met een gezond vet of eiwit, zodat de bloedsuikerspiegelstabiel blijft. Bijvoorbeeld een vijg met een lik roomboter, of een snoepje met een stuk avocado en olijfolie.
  • Tijdstip: eet snoep bij voorkeur na een maaltijd en liever in één keer dan verdeeld in kleine beetjes over de dag. Dit geldt dus ook voor fruit!
  • Beweging: binnen 60 min na het eten 10 minuten wandelen of doe 20 squats om de vrijgekomen suikers te verbranden, zodat het niet wordt opgeslagen als vet.

Tot slot, in het leven draait alles om balans. Dus het ongezonde mag er ook zijn. Probeer eens de 80-20-regel toe te passen: 80% gezond en 20% ongezond.

Wil je meer tips over een gezonde leefstijl, volg mij dan op Instagram en LinkedIn en ontvang elke week een update!

Blogs die jij misschien ook interessant vindt:

Menu